רוצים להכין את הילד שלכם להתמודדות עם אתגרי החיים? למדו אותו להיות יצירתי

“נניח שביקשתם מילדיכם ללכת לקנות לחם במכולת השכונתית, והמכולת הייתה סגורה או שלא היה בה לחם. מה לדעתכם יעשה הילד? כמה אפשרויות עומדות לפניו? האם יחזור בידיים ריקות או שאולי ינסה למצוא פתרון אחר?”

מסתבר, שאופן ההתמודדות של ילד עם סיטואציה כזו תקבע הרבה יותר מאשר האם תחכה לכם פרוסת לחם פריכה למרוח עליה את הגבינה. “חשיבה יצירתית מתעצבת כבר מגיל צעיר, והיא משפיעה על האופן שבו הילד יתמודד עם אתגרים עכשיו וכשיגדל: האם הוא יירתע מהמכשולים, או שאולי הוא ינסה לעקוף אותם בדרכים שונות ויצירתיות בדרך למטרה?

חשיבה יצירתית מסייעת להפוך את הילד ליוזם, מלמדת אותו לפתור בעיות, להתמודד עם אתגרים ולהעשיר את החיים באמצעות פתיחת צוהר לאפשרויות שאולי לא חשב עליהן קודם”, אומרת בת קינר, מטפלת באמנות, “אנשים יצירתיים נוטים להיות יותר אקטיביים ואופטימיים וכתוצאה מכך גם פחות חרדתים. הרבה מזה מתחיל בדפוסי ההתנהגות והחשיבה המתעצבים בילדות”.

האם יצירתיות היא דבר מולד?

“כדי לענות על השאלה הזו, צריך להבין מהי בעצם יצירתיות. יצירתיות היא היכולת להפיק רעיונות מקוריים למצבים נתונים. יצירתיות מתבטאת בחשיבה מקורית וגמישות מחשבתית, והגמישות הזו היא יכולת שאפשר לפתח, ממש כמו שאפשר לפתח גמישות פיזית באמצעות אימון גופני. בשפה המדעית, הגמישות של המוח מכונה “נוירו-פלסטיות”. בכל תהליך למידה נוצרים במוח נוירונים, קשרים וחיבורים חדשים. ולכן, גם אם מידת היצירתיות מושפעת מגורמים מולדים, אפשר לאמן את המוח לאמץ דרכי חשיבה יצירתיות”.

איך מפתחים חשיבה יצירתית בקרב ילדים?

“יצירתיות היא מילה, שעל פניו נחשבת לגבוהה ואולי ‘מפוצצת’. בפועל, אפשר להגביר יצירתיות באמצעות מגוון פעולות יומיומיות פשוטות:

תנו לילדכם את האפשרות לבצע ניסוי וטעיה. זהו תהליך בריא של חקר והבנה מהי התשובה לבעיה כלשהי. במקום להגיד לילד מה נכון ומה לא, למדו אותו לסמוך על עצמו ועל בחירותיו. גם חוויה פחות טובה בעיניכם, יכולה להצית אצלו את חדוות הלמידה, לגרום לו ליזום ולצייד אותו בתובנות חשובות.

הילד הוא אישיות בוחרת, אז תנו לו לבחור. העניקו לו מרחב בחירה בין מספר אפשרויות.

ילד בוחר לומד לזהות מה נכון לו. דרך החלטות שהוא עושה הוא נע מפחדיו ומפקפוק  ביכולותיו לעבר האמונה בעצמו.

למדו את הילד להשקיע ולהתמיד. בעידן הנוכחי גובר הקושי לדחות סיפוקים: יש נטייה לרצות הכול כאן ועכשיו. התמדה והעמקה מסייעות לפיתוח צורות חשיבה מגוונות, יוצרות מפגש בלתי אמצעי עם הרגשות והמחשבות ועם הדרכים להתמודד עמם.

‘הדביקו’ את ילדכם בגישה אופטימית. למדו את ילדכם לראות את חצי הכוס המלאה. חשיבה חיובית והומור מגבירים את היצירתיות.

שתפו במחשבותיכם. שתפו את הילד בתהליכי החשיבה שלכם. כך הוא יהיה פתוח יותר להרהור פנימי אודות המחשבה שלו עם עצמו, ויהיו לו כלים לעשות את זה. אפשר, למשל, לשתף בדילמות מחיי היומיום: לשתף במחשבות שלכם ובדרכי ההתמודדות, לשאול איך הוא היה מתמודד ובכך לעודד את פיתוח השיח הפנימי.

עודדו את הילד ליצור. יצירה היא פעילות אקטיבית שמגרה את החושים בפן הרגשי והחזותי, מפתחת את הדמיון ומעודדת את הילד לחשוב בצורה יצירתית. עודדו אותו להתנסות במגוון חומרי יצירה: ליצור ולפגוש חומרים בעלי צבע, מרקם וצורה שונים.


אילו התנהגויות יכולות “לכבות” חשיבה יצירתית?

“לעיתים, דפוסי ההתנהגות שלנו עשויים לכבות חשיבה יצירתית, וחשוב להיות מודעים לכך. אחד מקוטלי היצירתיות הוא להחליט עבור הילד, במקום שהוא ינסה לפלס את הנתיב הייחודי לו.

גם תבניות חשיבה נוקשות עלולות לכבות חשיבה יצירתית: כולם מציירים את השמיים בצבע כחול, והילד שלכם החליט לצבוע אותם בוורוד? הכוונת הילד למוסכמה שעל פיה כולם פועלים, עשויה לייצר תבניות שפוגעות בחשיבה המקורית והיצירתית.

ויש עוד נקודה שיכולה לפגוע ביצירתיות, מציינת קינר, וקשורה לנקודה כואבת אצל רובנו ההורים והיא תחושת הכישלון”.

איך תחושת הכישלון פוגעת ביצירתיות?

” חישבו על ילד שלמד למבחן במשך שבועיים. הוא התאמץ, מתח את יכולותיו, אימן את יכולות החשיבה – אך בסוף קיבל ציון נמוך. האם הוא באמת נכשל? האם הדרך שגרמה לו להתמודד עם אתגרים פחות חשובה מהתוצאה. אם נסתכל על חצי הכוס הריקה ונכעס עליו, יתכן שהוא יפסיק לנסות, המוטיבציה שלו תיפגע וכך גם הדימוי העצמי.

לעומת זאת, אם נשבח אותו על המאמץ כנראה שהוא ימשיך לנסות, להתמודד ולצמוח. הסביבה התומכת תסייע לו לעבור מתחושת הכישלון והאין אונים לאימוץ חשיבת ה’יש’ והוא לא ימנע מעצמו בעתיד מלהתמודד עם אתגרי החיים, בדרך להגשמת מטרותיו ושאיפותיו.

על יצירת אווירה חיובית במערכת היחסים עם הילד מדברת  בת קינר בהקשרים אחרים, כמו למשל התמודדות עם הפרעות קשב, והיא רלוונטית גם לעידוד יצירתיות.

אז בואו נזכור, כי ישנה חשיבות רבה לאימון בדרכי החשיבה היצירתית וככל שנרבה לחשוב מחוץ לקופסה ובאופן יצירתי, נלמד את ילדינו לאהוב את מה שהם עושים ולאהוב את עצמם.

 

חשיבה יצירתית, בת קינר, אמנות, יצירתיות, ילדים
רוצים להכין את הילד שלכם להתמודדות עם אתגרי החיים? למדו אותו להיות יצירתי
logo בניית אתרים